Stadsboerderij Caetshage

Stadsboerderij Caetshage

Stadsboerderij Caetshage is altijd onderdeel van de opzet van de wijk geweest: wonen, werken, recreatie en voedselproductie dicht bij elkaar.

De boerderij combineert vier functies:

  1. Biologische voedselproductie: Stadsboeren Todd en Boudien vullen met vrijwilligers wekelijks een heleboel groentepakketten. Daarnaast is er een winkel waar het groente en fruit verkocht wordt en gaan de producten naar Naturijn, Werk a/h Spoel en de Graanschuur van Lekkers a/d Lek. Bij molen Johanna in de wijk Parijsch is een afzetpunt voor de groentepakketten om ook dat deel van Culemborg te voorzien.
  2. Dagbesteding zorgvragers: Dagelijks komt een groep mensen werken op de boerderij. Zij wonen in instellingen of beschermde woonvormen. Begeleiding vindt plaats vanuit Caetshage.
  3. Educatie: Leerlingen van De Werfklas werken wekelijks mee op het land. Ook komen schoolklassen op bezoek voor natuur en milieu educatie en zijn maatschappelijke stages mogelijk voor leerligen van KWC en ORS lek en Linge.
  4. Recreatie: Op het land zijn paden aangelegd waar vrij gewandeld kan worden. Spruit Buiten organiseert geregeld workshops waarin kinderen oogsten en dan samen koken. Sinds de opening van de educatieve ruimte zijn de mogelijkheden vergroot om een workshop op de stadsboerderij te combineren met recreatie. Bij rondleidingen door EVA-Lanxmeer wordt vaak een lunch verzorgd op Caetshage. 

 

Stichting Caetshage bestaat sinds 2000. In 2006 is een overeenkomst gesloten met de gemeente, en de stadsboeren Todd en Boudien zijn sinds 2008 aan het werk onder de naam Boerderij Caetshage. Met de steun van het bestuur van stichting Caetshage, zorgboerderij en zorgvragers, vrijwilligers, leerlingen en begeleiders van de Werfklas, en een groeiende groep vrienden van Caetshage en financiers wordt de stadsboerderij stap voor stap steeds mooier.

Kijk voor meer info op de website van Stadsboerderij Caetshage.