Jubileumconferentie

Jubileumconferentie

Het Zetje van Culemborg                                                                                    

of: hoeveel ecologische wijken kunnen er zijn in 2040? De lessen van EVA Lanxmeer 2000-2021.

We nodigen U van harte uit om, tegen een bescheiden festivalbijdrage van €60,= inclusief lunch, deel te nemen aan deze conferentie bij UniePlaza (Multatulilaan 12 te Culemborg).
De conferentie wordt gehouden op zaterdag 2 oktober van 10 uur tot 14.30 uur.

Ticket bestellen en voorkeur voor workshops? Zie link in het groen onderaan de pagina!

Ticket SNEL bestellen klik HIER

EVA Lanxmeer, pionier in het realiseren van een grote ecologische wijk, heeft vanaf het begin haar kennis en ervaring met vele anderen gedeeld. Er kwamen hier duizenden bezoekers, de wijk staat in vele publicaties, er zijn films gemaakt. Het besef dat duurzaamheid in de gebouwde omgeving nodig is, wordt inmiddels wel algemeen gedeeld. In de bouw zijn de milieunormen aangescherpt, "we gaan van het gas af", etc. Maar EVA Lanxmeer laat zien dat je op de schaal van een hele wijk, nog een paar stappen extra kunt zetten in de richting van klimaatadaptief, circulair, natuurinclusief bouwen en wonen. Dan moet je wel op de juiste momenten de juiste beslissingen nemen…

Voor u, de huidige generatie ontwerpers en beleidsmensen, ambtenaren en politici, investeerders en groepen bewoners en initiatiefnemers, organiseren we de conferentie "Het Zetje van Culemborg": een spoed-motivatiecursus over de noodzaak, het nut, de praktische en organisatorische mogelijkheden om elders in Nederland “méér Lanxmeren” te realiseren. Want de politiek wil dat u tot 2030 1 miljoen woningen gaat bouwen, maar hoe fijn en duurzaam worden de wijken waarin ze komen te staan?

In de ochtend zijn er vier plenaire voordrachten met gelegenheid tot discussie. Na de lunch zijn er zes parallelle werksessies - inleidingen en uitgebreidere uitwisselingen van gedachten - over aspecten van hoe je een ecologische wijk tot stand brengt en hoe je die beheert: hoe pak je het stedenbouwkundig aan, hoe geef je bewoners hun beslissende rol, hoe reduceer je de CO2-uitstoot en hoe bouw je circulaire woningen, hoe ga je om met energie en warmte, hoe maak je de wijk kindvriendelijk met mobiliteit en parkeren, hoe haal je de natuur de wijk in?

Een aantal mensen die de wijk EVA Lanxmeer goed kennen, van wie er enkele zelf aan mee hebben gewerkt, hebben hun medewerking aan de conferentie toegezegd: Anke van Hal (Nyenrode University), Frank van Bussel (Arcadis), Hiltrud Pötz (Atelier GroenBlauw), Joachim Eble (Eble Messerschmid), Renz Pijnenborg (ArchiService), Gerwin Verschuur (Thermo Bello), Thijs van Spaandonk (Bright), Maike van Stiphout (DSLA), en Philippe Rol (Atelier tot the Bone). Burgemeester van Culemborg Gerdo van Grootheest zal de conferentie openen.

Vera Dalm, de dagvoorzitter, is al vele jaren actief in het veld van duurzaamheid, biodiversiteit & klimaat. Ze werkte als directeur en adviseur van organisaties met een maatschappelijke doelstelling, zoals Milieu Centraal, ASN Bank en CLM Onderzoek en Advies. Op dit moment is zij directeur van de VBNE, het samenwerkingsverband van natuurorganisaties.

Rond UniePlaza is er een informatiemarkt met standhouders die een bijdrage aan de "Wijk van de Toekomst" willen leveren.
Ook kunt u om 15 uur deelnemen aan een rondleiding door de wijk, duur ca. 60 minuten.

Hieronder vindt u via het aanmeldingsformulier van de conferentie met daarin de link om online een ticket te bestellen.