Werfhuis

Werfhuis

Het Werfhuis bestaat uit een eengezinswoning, een appartement en een kleuter- en basisschool 'de Werfklas'. De gebruikers van het huis waren tevens opdrachtgever.

Het ontwerp is een uitwerking van een prototype-onderzoek van Marien Faasse en Jasper Cremer dat onder invloed van het bijzondere programma en de locatie is uitgegroeid tot het ‘Werfhuis’. Zij werkten het uit en begeleiden de bouw in samenwerking met Paul Kooyman. De aannemer was Biologisch Bouw Collectief.

Oplevering in 2005.

Het huis is gebouwd vanuit een visie waarin er specifieke gedachten bestaan over de oorsprong en toepassing van hout en steen in geschiedenis van het de Nederlandse huis. In de uitwerking is ook geëxperimenteerd met een grotere variëteit aan materialen. Van baksteen tot stroleembalen. Deels zijn materialen hergebruikt, zoals balken en pannen uit een Culemborgse sloopwijk en voor het terras het hout uit een voormalig scheepsruim. De zeer goede energieprestatie wordt naast hoge isolatie bereikt met een computergestuurde houtkachel en een warmwatersysteem waarvoor de warmte onttrokken wordt aan afvoer lucht.

Middels de speciaal georganiseerde `Werkwerf` bouwden er veel mensen uit alle streken van de wereld een tijdje aan het huis mee.

De Werfklas www.werfklas.nl speelt een actieve rol in EVA-Lanxmeer, zo werken de kinderen mee op stadsboerderij Caetshage.