Achterberghof

Achterberghof

Doelstelling

Stichting ECO Consult wilde laten zien dat duurzame woningen in EVA Lanxmeer ook een bijzonder moderne uitstraling kunnen hebben. BNA architect Peter Agterberg was verantwoordelijk voor de vormgeving. Naast de normale duurzaamheidsaspecten waren flexibiliteit en bouwsnelheid twee bijzondere thema’s bij de ontwikkeling. Vanwege de complexe bestuurlijke omgeving (ontbreken van bestemmingsplan) heeft het toch vijf jaar geduurd tussen initiatief (2004) en realisatie (2009).

Met een knipoog naar de architect Agterberg, is de hof naar Gerrit Achterberg, de dichter, genoemd. 

Hybride bouwtechniek

De huizen bestaan uit units, in de vorm van omgekeerde ‘tafels’. Het blad van de tafels is van beton met metalen poten. Het beton bevat het leidingenstelsel voor laagtemperatuurverwarming. De binnenwanden zijn metalstud gipswanden. De buitenwand is bekleed met vezelcementplaten en stucwerk en aluminium kozijnen. In vergelijking met normale woningen zijn de woningen 60% lichter en zijn ze snel te bouwen. De aannemer was gespecialiseerd in tijdelijke ziekenhuizen, kantoren en woonunits voor de zorgsector, dit was zijn eerste project in de woningbouw.

Flexibiliteit

Dit thema kreeg veel aandacht om zowel tijdens de constructie fase als in de exploitatie in te kunnen spelen op specifieke wensen. De zogenaamde ‘capacity to change’ is een belangrijk duurzaamheids-aspect, omdat daarmee de levensduur van een gebouw sterk toe kan nemen. Als een gebouw makkelijk is aan te passen is dat bovendien ook gewoon prettiger voor de gebruikers. In dit geval konden de kopers de layout van de woning zelf bepalen, omdat de dragende structuur in de poten van de tafels bevond en niet in de muren. Een flexibel electra- en datasysteem is ontworpen om de gebruikers aansluitingen te kunnen laten toevoegen waar zij dat wensen. De draadloze schakelaars bevatten geen batterijen, maar piezo electrische elementen. De bewoners kunnen ze ophangen waar het hen het beste uitkomt. 

Energie

De huizen hebben een EPC die meer dan 50% lager is dan vereist ten tijde van de aanvraag. Elke kamer heeft een CO2 sensor, die de hoeveelheid ventilatie bepaalt. Elke 30 minuten stuurt een centrale computer de stand van de ventilatie openingen bij. Een warmtepompboiler onttrekt de warmte uit de afgevoerde lucht en zorgt samen met de zonnecollector voor het warme tapwater. De wanden zijn dubbel geïsoleerd en hebben een zeer hoge isolatiewaarde (Rc = 4,5), het glas is HR++ (U= 1,2). Daglicht stroomt door de centrale hal en verlaagt de behoefte aan kunstlicht. Solatubes in de woonkamer van nummer 44 zorgen voor extra licht, zodat er niet teveel warmte binnenkomt. In de toekomst komen er nog Fiwihex-radiatoren, een technologie om duurzaam te kunnen koelen met een techniek uit de glastuinbouw, en zonnecellen.