De Trein

De Trein

Op het moment dat ik dit stukje over ons hof ‘De Trein’ zit te schrijven, krijg ik per e-mail een foto van een spectaculaire zonsondergang, gezien vanuit ons complex. Ja! Dat is een van de voordelen van wonen in ‘De Trein”. Het prachtige uitzicht over de stad en de wijk, en niet te vergeten ons eigen hof dat er ondanks dat het nog niet helemaal klaar is, al zeer respectabel uit ziet.

Ons hof is nog vrij nieuw. Ruim een jaar geleden, zomer 2011 stond het complex ‘De Trein’ nog leeg. De weg ernaartoe bestond uit rijplaten en die stonden meestal blank. Het mandelig gebied was een kale kleivlakte met gaten en bulten, waarin auto’s bleven vaststeken. Eind juli – begin augustus namen de eerste bewoners hun intrek en half september 2011 waren de meesten wel verhuisd. Het meeverhuisde kroost en de buurtkinderen vermaakten zich kostelijk in de klei en de modder van de tuin in wording. Later, toen er sneeuw lag was het ook feest, lekker met een sleetje van de berg. Hoe leuk ook voor de kids, we hadden andere plannen met de tuin en die plannen zijn nu bijna gerealiseerd.

We hebben met een aantal bewoners, waarvan de jongste twee jaar is, bergen werk verzet. Onder leiding van de hoveniers Rutger, Nelleke en Paul, zijn er duizenden planten en haagboompjes gepoot. De tuindagen begonnen steeds met zelf meegebracht koffie of thee en met koeken van Minke.

Vooraf, al voor we het complex betrokken, waren er al verschillende bijeenkomsten geweest onder leiding van Hyco Verhaagen om het hof naar onze zin in te richten.

Op zondag 5 februari 2012 hebben we onderling een nieuwjaarsreceptie georganiseerd in de fietsenberging en daar werd het definitieve tuinplan door de hoveniers Rutger en Paul gepresenteerd. Alle aanwezigen hadden wat te eten en/of te drinken meegebracht en zich héél erg goed aangekleed want er lag buiten sneeuw en het was koud!!  Maar de sfeer was hartverwarmend.
 

De bevolking in ‘De Trein’ is divers. Er wonen gezinnen, alleenstaanden met of zonder kinderen, samenwonenden, gepensioneerden. Er is ook al een baby geboren en er wordt getrouwd.

Er zijn bewoners die bij elke activiteit present zijn, er zijn er die af en toe meedoen en er zijn er die spontaan een extra klus doen als het nodig is of achter de schermen werk doen voor de VVE of wijk. 

Ook zijn er die zich tot nu toe nog op de achtergrond houden. Wie weet komen we die wat vaker tegen als de tuin echt klaar is.

De buurt leeft mee. Zo is er door ‘De Appelhof’ een boompje aangeboden en toen er op een zondagavond in mei ineens een grasveldje gelegd moest worden, kregen we spontaan de medewerking van een overbuur. Mede daardoor waren we precies klaar voor het onweer losbarstte. Regelmatig worden we aangesproken tijdens tuinactiviteiten en krijgen we complimenten voor de vorderingen.

De beginperikelen, zoals de lift die het liet afweten en problemen met het warme water zijn voor een groot deel opgelost. Ook de schooljeugd die met hun ingebouwde gps’jes de kortste weg naar ‘Lek en Linge’ aflegden, op de fiets onder de galerij door langs de voordeuren, hebben dankzij de medewerking van de schoolleiding nu de juiste route gevonden.  Met de komst van de commissie ‘Lusten en Lasten’ zal de communicatie tussen de schooljeugd en de wijk zo mogelijk nog verbeteren.

Conclusie: het is goed wonen in ‘De Trein.’ En straks als de tuin klaar is, compleet met speelgelegenheid en pomp, is het nog leuker want dan hebben we een echte ontmoetingsplaats.  In het najaar van 2012 wordt er ook nog een aantal bomen geplant, waaronder de appelboom geschonken door ‘De Appelhof’ en een magnolia geschonken door een gezin uit het complex. Met bomen in de tuin wordt het een nog mooiere ontmoetingsplek.